Toch gaat niet elke coach met een supervisor aan de slag na een opleiding.
Ik benoem enkele redenen dat het mogelijks stokt nadien en onderbouw die met bevindingen uit onderzoek:
- De cultuur van onafhankelijkheid: In de coaching- en consultancysector is er vaak een sterke nadruk op autonomie en zelfredzaamheid. Het rapport van de European Mentoring and Coaching Council (EMCC) (2019) beschrijft hoe in veel Europese landen, waaronder Vlaanderen, professionals de voorkeur geven aan zelfsturing en vaak aarzelen om anderen om hulp of begeleiding te vragen. Dit wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de ondernemende aard van de sector, waarin coaches en consultants vaak als zelfstandigen werken en gewend zijn om hun eigen beslissingen te nemen .
- Angst voor kwetsbaarheid: Onderzoek toont aan dat veel leidinggevenden moeite hebben om kwetsbaarheid te tonen in een professionele setting. Wie weet, geldt dat ook voor coaches en consultants? Brené Brown (2010), een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van kwetsbaarheid en leiderschap, benadrukt dat het vermogen om je open te stellen en je onzekerheden te delen juist een kracht is. In de context van supervisie kan het delen van uitdagingen en twijfels een waardevolle leerervaring zijn, maar het vraagt een veilige, niet-oordelende omgeving .
- Kosteneffectiviteit en de rol van tijdsinvestering: De tijd- en kostenfactoren zijn voor veel coaches een drempel om supervisie te volgen. Uit het onderzoek van Bachkirova et al. (2017) blijkt dat de investering in supervisie echter op lange termijn loont door de verbetering van de resultaten voor coachees en het versterken van het zelfvertrouwen en de professionaliteit van de coach.
Uit een studie van Hawkins & Shohet (2012) blijkt dat supervisie niet alleen helpt om de effectiviteit van coaching te verbeteren, maar ook om de ethische standaarden te waarborgen en de coach te ondersteunen bij het omgaan met emotionele belasting. Supervisie biedt een veilige ruimte voor reflectie en helpt coaches om met complexe situaties om te gaan. Overweeg je om zelf supervisie op te starten? Altijd welkom om samen te bekijken wat de aanpak is en wat eruit kan komen voor jou. www.coachi.be/supervision
Bronnen
- Hawkins, P., & Shohet, R. (2012). Supervision in the Helping Professions. McGraw-Hill Education.
- European Mentoring and Coaching Council (EMCC). (2019). EMCC Global Research. Beschikbaar via: https://www.emccglobal.org.
- Brown, B. (2010). The Gifts of Imperfection: Let Go of Who You Think You're Supposed to Be and Embrace Who You Are. Hazelden Publishing.
- Bachkirova, T., Jackson, P., & Clutterbuck, D. (2017). Supervision in Coaching: Supervision, Ethics and Continuous Professional Development. Sage Publications.
Reactie schrijven